Auton katsastus

Auton katsastus on kansanomaisempi nimi autojen määräaikaiskatsastukselle. Pääsääntöisesti määräaikaiskatsastus tehdään vuosittain ja siinä käydään läpi muun muassa seuraavat kohdat: akselisto, renkaat, jousitus, jarrut, sähkölaitteet, valot, alusta, kori, ohjauslaitteet, lasit ja peilit sekä päästöt. Auton katsastuksella pyritään varmistamaan auton kunto kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuden vuoksi.

Katsastettavan auton käyttövoimasta ja iästä riippuen autokatsastus voi sisältää määräaikaiskatsastuksen lisäksi myös päästömittaukset. Bensiinikäyttöisille autoille päästömittaus on tehtävä, jos auton vuosimalli on 1978 tai myöhemmin. Vuosimallia 2001 ja uudemmille bensiinikäyttöisille autoille myös OBD (on-board diagnostics) eli auton ”tietokoneen” vikakoodien luku on pakollinen.

Miksi auton katsastus on pakollinen?

Auton katsastus voi tuntua turhalta, varsinkin jos oma auto on tip top -kunnossa, mutta sen takana ovat hyvät ja yleishyödylliset syyt; autokatsastuksella varmistetaan että kaikki liikenteessä olevat autot ovat kunnoltaan turvallisia eivätkä vahingoita luontoa päästöillään. Näin pyritään estämään onnettomuudet, jotka johtuvat toisen kuljettajan huonokuntoisesta autosta.

Jälkitarkastus

Jos katsastuksessa havaitaan vika tai puute, voidaan ajoneuvolle määrätä jälkitarkastus. Jälkitarkastuksessa havaitut vikakohdat tarkastetaan uudelleen kuukauden kuluessa määräaikaistarkastuksesta. Jälkitarkastuksen voi suorittaa millä tahansa katsastusasemalla. Jos jälkitarkastusta ei suoriteta määräajan kuluessa, on koko auton katsastus uusittava. Jos havaittu vika tai puute on pieni, voidaan siitä antaa korjauskehotus, joka ei edellytä jälkitarkastusta. Saatua korjauskehotusta tulee silti noudattaa liikenneturvallisuuden vuoksi. Kaikkein vakavimmista vioista ajoneuvo asetetaan ajokieltoon, jolloin sillä ei saa ajaa lainkaan ennen vian korjaamista. Katsastustiedot merkitään rekisteriotteeseen ja ajoneuvorekisteriin, josta poliisi voi tarkistaa tiedot valvoessaan liikenteessä olevia ajoneuvoja. Autolla, jossa katsastus ei ole voimassa, ei saa ajaa liikenteessä.

Milloin auton katsastus kuuluu tehdä?

Henkilö- ja pakettiautojen katsastus on suoritettava vuosittain ja katsastuksen ajankohta määräytyy käyttöönottokuukauden mukaan. Yksityisessä käytössä olevien ajoneuvojen ensimmäinen katsastus suoritetaan kuitenkin vasta kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Lisäksi henkilöautoilla on ”vapaavuosi” neljäntenä vuotena. Eli esimerkiksi vuonna 2014 käyttöönotetun henkilöauton ensimmäinen katsastus on 2017 ja toinen vuonna 2019.

Katsastusajankohta on neljän kuukauden aikana ennen käyttöönoton vuosipäivää. Jos käyttöönottopäivän vuosipäivä osuu sunnuntaille, seuraava arkipäivä on viimeinen mahdollinen aika tehdä autokatsastus. Lue tästä lisää jos autosi katsastus on myöhässä?

Jos rekisteriotteesta jostain syystä puuttuu käyttöönottopäivämäärä, silloin katsastusajankohdan määrittää rekisterinumeron numero-osan viimeinen luku. Oheisesta taulukosta voit katsoa autosi katsastusvälin.

Rekisteritunnuksen numero-osan viimeinen numero Kuukaudet, jonka aikana ko. henkilö- tai pakettiauton voi katsastaa
1 Loka-tammikuu
2 Marras-helmikuu
3 Joulu-maaliskuu
4 Tammi-huhtikuu
5 Maalis-kesäkuu
6 Touko-elokuu
7 Kesä-syyskuu
8 Heinä-lokakuu
9 Elo-marraskuu
0 Syys-joulukuu