Auton katsastus

Auton katsastus on kansanomaisempi nimi autojen määräaikaiskatsastukselle – väliajoin katsastusasemalla suoritettavalle tarkastukselle, jossa käydään läpi auton kunto, rekisteriin merkityt tiedot, sekä valvotaan ajoneuvoon kohdistuvien verojen ja maksujen suorittamista. Auton katsastuksella pyritään varmistamaan auton kunto kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuden vuoksi.

Katsastettavan auton käyttövoimasta ja iästä riippuen autokatsastus voi sisältää määräaikaiskatsastuksen lisäksi myös päästömittauksen. Bensiinikäyttöisille autoille päästömittaus on tehtävä, jos auton käyttöönottovuosi on 1978 tai myöhemmin ja dieselkäyttöisille käyttöönottovuodesta 1980 alkaen.

Vuonna 2001 käyttöönotetuille ja uudemmille bensiinikäyttöisille autoille myös OBD-tarkastus aka. OBD-mittaus (on-board diagnostics), eli auton ”tietokoneen” vikakoodien luku on pakollinen. Dieselkäyttöisille autoille OBD-tarkastus tehdään jos käyttöönottopäivämäärä on 1.9.2016 jälkeen.

Löydä sopivin katsastusasema

Katsastuksen ajankohta

Nykyisen 20.5.2018 voimaan tulleen lainsäädännön mukaisesti uudet henkilö- ja pakettiautot, sekä raskaat nelipyörät (L7e) on katsastettava ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivämäärästä, jonka jälkeen ajoneuvo on katsastettava joka toinen vuosi – edellisestä katsastuksesta lukien. Kymmenen vuotta ja sitä vanhemmat autot on katsastettava vuosittain.

Seuraavan katsastuksen takaraja määräytyy edelläkuvatusti ajoneuvon iän perusteella, joko kahden vuoden tai vuoden päähän hyväksytysti suoritetusta katsastuksesta, edellyttäen että viimeisin katsastus on suoritettu 30 päivää ennen takarajaa.

Esimerkiksi 11-vuotias auto, jonka katsastusaika päättyy 30.7.2018 tulee katsastukseen 10.7.2018 saa seuraavan katsastuksen takarajaksi edelleen 30.7.2019. Jos taas sama auto tulee katsastukseen vaikkapa 18.6.2018, määrätään seuraavan katsastuksen viimeiseksi päiväksi 18.6.2019.

Miksi auton katsastus on pakollinen?

Auton katsastus voi tuntua turhalta, varsinkin jos oma auto on tip top -kunnossa, mutta sen takana ovat hyvät ja yleishyödylliset syyt; autokatsastuksella varmistetaan että kaikki liikenteessä olevat autot ovat kunnoltaan turvallisia eivätkä vahingoita luontoa päästöillään. Näin pyritään estämään onnettomuudet, jotka johtuvat toisen kuljettajan huonokuntoisesta autosta.

Jälkitarkastus

Jos katsastuksessa havaitaan vika tai puute, voidaan ajoneuvolle määrätä jälkitarkastus. Jälkitarkastuksessa havaitut vikakohdat tarkastetaan uudelleen kuukauden kuluessa määräaikaistarkastuksesta. Jälkitarkastuksen voi suorittaa millä tahansa katsastusasemalla. Jos jälkitarkastusta ei suoriteta määräajan kuluessa, on koko auton katsastus uusittava. Jos havaittu vika tai puute on pieni, voidaan siitä antaa korjauskehotus, joka ei edellytä jälkitarkastusta. Saatua korjauskehotusta tulee silti noudattaa liikenneturvallisuuden vuoksi. Kaikkein vakavimmista vioista ajoneuvo asetetaan ajokieltoon, jolloin sillä ei saa ajaa lainkaan ennen vian korjaamista.

Auton katsastustiedot

Aiemmin katsastuksesta sai aina mukaansa uuden rekisteröintitodistuksen eli rekisteriotteen teknisen osan, joka täytyi pitää autossa mukana. Nykyään katsastuksessa auton katsastustiedot merkitään Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämään sähköiseen ajoneuvorekisteriin, josta poliisi voi tarkistaa tiedot valvoessaan liikenteessä olevia ajoneuvoja. Paperisen rekisteriotteen teknistä osaa tarvitsee vain, jos matkustaa Ahvenanmaalle tai ulkomaille ja koko rekisteriotetta (ilmoitusosa + tekninenosa), jos myyt autosi Ahvenanmaalle tai ulkomaille.

Jos haluat tarkistaa oman autosi katsastustiedot, voit tehdä sen maksutta Traficomin palvelussa: https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/ajoneuvotiedot-ja-veron-maksu

Löydä sopivin ja varaa aika