Auton katsastus

Auton katsastus on kansanomaisempi nimi autojen määräaikaiskatsastukselle. Pääsääntöisesti määräaikaiskatsastus tehdään vuosittain ja siinä käydään läpi muun muassa seuraavat kohdat: akselisto, renkaat, jousitus, jarrut, sähkölaitteet, valot, alusta, kori, ohjauslaitteet, lasit ja peilit sekä päästöt. Auton katsastuksella pyritään varmistamaan auton kunto kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuden vuoksi.

Katsastettavan auton käyttövoimasta ja iästä riippuen autokatsastus voi sisältää määräaikaiskatsastuksen lisäksi myös päästömittaukset. Bensiinikäyttöisille autoille päästömittaus on tehtävä, jos auton vuosimalli on 1978 tai myöhemmin. Vuosimallia 2001 ja uudemmille bensiinikäyttöisille autoille myös OBD (on-board diagnostics) eli auton ”tietokoneen” vikakoodien luku on pakollinen.

Löydä sopivin ja varaa aika

Katsastuksen ajankohta

Nykyisen 20.5.2018 voimaan tulleen lainsäädännön mukaisesti uusi ajoneuvo on katsastettava ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivämäärästä, jonka jälkeen ajoneuvo on katsastettava joka toinen vuosi. Kymmenen vuotta ja sitä vanhemmat autot on katsastettava vuosittain.

Ennen käyttöönottopäivämäärä määritti henkilö- ja pakettiautojen kohdalla neljä kuukautta kestävän katsastusaikavälin viimeisen päivän, jolloin ajoneuvo piti viimestään katsastaa. Tämä neljän kuukauden katsastusaikaväli postui kokonaan 20.5.2018 alkaen. Nykyisen lainsäädännön mukaan seuraava katsastus määräytyy auton iän perusteella joko vuoden tai kahden päähän hyväksytysti suoritetusta katsastuksesta, edellyttäen että viimeisin katsastus on suoritettu 30 päivää ennen takarajaa. Esimerkiksi 11-vuotias auto, jonka katsastusaika päättyy 30.7.2018 tulee katsastukseen 10.7.2018 saa seuraavan katsastuksen takarajaksi edelleen 30.7.2019. Jos taas sama auto tulee katsastukseen vaikkapa 18.6.2018, määrätään seuraavan katsastuksen viimeiseksi päiväksi 18.6.2019.

Miksi auton katsastus on pakollinen?

Auton katsastus voi tuntua turhalta, varsinkin jos oma auto on tip top -kunnossa, mutta sen takana ovat hyvät ja yleishyödylliset syyt; autokatsastuksella varmistetaan että kaikki liikenteessä olevat autot ovat kunnoltaan turvallisia eivätkä vahingoita luontoa päästöillään. Näin pyritään estämään onnettomuudet, jotka johtuvat toisen kuljettajan huonokuntoisesta autosta.

Jälkitarkastus

Jos katsastuksessa havaitaan vika tai puute, voidaan ajoneuvolle määrätä jälkitarkastus. Jälkitarkastuksessa havaitut vikakohdat tarkastetaan uudelleen kuukauden kuluessa määräaikaistarkastuksesta. Jälkitarkastuksen voi suorittaa millä tahansa katsastusasemalla. Jos jälkitarkastusta ei suoriteta määräajan kuluessa, on koko auton katsastus uusittava. Jos havaittu vika tai puute on pieni, voidaan siitä antaa korjauskehotus, joka ei edellytä jälkitarkastusta. Saatua korjauskehotusta tulee silti noudattaa liikenneturvallisuuden vuoksi. Kaikkein vakavimmista vioista ajoneuvo asetetaan ajokieltoon, jolloin sillä ei saa ajaa lainkaan ennen vian korjaamista. Katsastustiedot merkitään rekisteriotteeseen ja ajoneuvorekisteriin, josta poliisi voi tarkistaa tiedot valvoessaan liikenteessä olevia ajoneuvoja. Autolla, jossa katsastus ei ole voimassa, ei saa ajaa liikenteessä.

Löydä sopivin ja varaa aika