Ajoteitä pitkin ulkomaille

Haaveiletko matkasta ulkomaille ja haluat nauttia vapaudesta jonka saat, kun taitat matkaa omalla autolla? Huolellisella suunnittelulla varmistat matkan sujuvuuden ja sen, että saat tien päällä keskittyä olennaiseen. Jos mahdollista, kannattaa matkaan lähteä useamman henkilön voimin niin, että ajoa voi jakaa useamman kuskin kesken. Siten matkanteosta pääsee nauttimaan paitsi ratin takaa, myös takapenkillä levähtäen ja maisemia ihastellen.

Matkaan lähteviltä edellytetään voimassa olevaa vakuutusta. Jos matkasi kohdistuu Pohjoismaiden ulkopuolelle, on suositeltavaa hakea vihreää korttia, joka toimii kansainvälisenä todistuksena liikennevakuutuksesta. Joissakin maissa vihreän kortin hankkiminen on pakollista ja reittiä suunnitellessa kannattaakin erikseen varmistaa, millaisia vaatimuksia kunkin maan teillä matkaaville on asetettu. Vihreää korttia esitetään tarvittaessa rajaviranomaisille ja aina liikennevahingon sattuessa. Mahdollisten liikenneonnettomuuksien varalle tarvitset vakuutusyhtiöltä mukaasi vahinkoilmoituksen.

Huolehdi ajoneuvon kunnosta varmistamalla että auto on katsastettu ja huollettu. Muuten nykyaikaisen auton huoltoilmaisin saattaa muistuttaa huollon tarpeesta juuri matkan aikana, kun autoon kertyy enemmän kilometrejä kuin arkikäytössä. Vaikka tämä ei välttämättä merkitsekään matkan keskeytymistä, voi yllättävä oranssi valo kojetaulussa vaarantaa matkailunautinnon.

EU- maissa joissa ei ole virallisia EU- kilpiä käytössä, autoon liimataan FIN-tunnuksella varustettu tarra. Sen lisäksi joissakin maissa edellytetään moottoritietarran käyttöä. Molemmat tarrat on mahdollista hankkia ennakkoon esimerkiksi Autoliitolta. Muista myös varmistaa, että auton rekisteröintitodistus tulee matkalle mukaan.

Kun autosta on huolehdittu, on mukaan muistettava ottaa myös muutamia kuljettajaa koskevia asiakirjoja. Usein automaattisesti mukana kannetun ajokortin lisäksi tarvitset voimassa olevan passin tai henkilökortin. EU- ja Eta-maissa tai Sveitsissä matkaavan kannattaa hakea maksutonta eurooppalaista sairaanhoitokorttia Kelalta. Kortilla todistat äkillisesti sairastuttuasi, tapaturman sattuessa tai pitkäaikaisen sairauden vaatiessa hoitoa olevasi oikeutettu välttämättömään lääketieteelliseen hoitoon. Kortilla tulisi saada hoitoa samaan hintaan kuin vierailemasi maan kansalaisten. Tarkista vielä ennen matkaan lähtöä, mitä matkalle lähtevän auton rekisteröintitodistuksessa lukee. Jos auton omistajana tai haltijana ei lue omaa nimeäsi, tarvitset tältä henkilöltä mukaasi valtakirjan.

Matkaa kannattaa taittaa itseään kuunnellen. Toiselle päivän paikallaan istuminen tuntuu piinalliselle, kun toiselle se on parasta lepoa. Turhan kireää aikataulua ei kannata ahnehtia, sillä vaikka kaikki sujuisi ongelmitta, voi tuntemattomien reittien varrella törmätä helmiin, joissa haluaakin viettää ylimääräistä aikaa. Ajajan näkökulmasta tällaiselle matkalle lähtemisessä on toki omat haasteensa, mutta samalla antaa matkaajalle paljon aina elämyksistä ajovarmuuden lisääntymiseen.