Niksejä vastuulliselle ja taloudelliselle kuljettajalle ennen liikenteeseen lähtöä

Vastuullinen ajamien rakentuu monesta tekijästä. Kuljettaja kohtaa jo ennen ajoon lähtöä useita pieniä valintoja ja yksinkertaisia keinoja, joihin jokainen voi harjaantua kiinnittämään huomiota. Ensimmäisenä on hyvä tehdä arvio siitä, onko ajomatka tarpeellinen. Turhia ajoja voi onnistua karsimaan suunnittelemalla päivän askareita ja niputtamalla saman reitin varrelle osuvat menot yhdelle kerralle. Auton käytön sijasta kannattaa ensin hakea muita vaihtoehtoja vaikkapa joukkoliikenteestä. Esimerkiksi työmatkan taittaminen kävellen tai pyörällä voi kulutuksellisten etujen lisäksi tuoda kaivattua taukoa työntekoon, huomaamattomasti aikaa liikkumiselle ja jos saat matkalle seuraa – mahdollisuuksia hyvälle keskustelulle. Jos autoilu on tarpeen, kannattaa matkan tekoon varata aikaa riittävästi sään, keliolosuhteet ja mahdolliset ruuhkat huomioiden. Kätevänä apurina liikennetöiden ja ruuhkien ennakoinnissa toimii TMC- liikennetiedotteita hyödyntävä navigaattori, jonka avulla voi ennen liikkeelle lähtöä suunnitella sopivimman ajoreitin.

Ennen matkaan lähtöä kannattaa varmistaa, että auto ja kuljettaja ovat molemmat hyvässä kunnossa. Ajossa rauhallisuudesta on hyötyä ja hätäisyydestä haittaa. Aggressiivinen ajotapa yhdessä auton ylläpidon laiminlyönnin kanssa heikentää merkittävästi liikenneturvallisuutta, sekä lisää päästöjä ja kustannuksia. Erilaisten sairauksien ja lääkkeiden vaikutusta ajokyvyn heikentymiseen on hyvä arvioida. Mahdollisia terveydellisiä muutoksia kannattaa tarkkailla rehellisesti ja läpi elämän. Esimerkiksi näkökyvyn heikentyminen pääse toisinaan huomaamatta yllättämään autoilijoita. Ennen ajoon lähtöä on tärkeää nukkua riittävästi ja syödä sopivasti niin, että verensokeri pysyy tasaisena. Skarpeimmankin kuljettajan suositellaan pitävän ajon lomassa taukoja, vähintään parin tunnin välein.

Myös autostasi huolta pitämällä ja sen ominaisuudet tuntemalla voit vaikuttaa ajotapaasi, parantaa ajosuoritustasi ja seurata kulutusta. Pitämällä kiinni määräaikaishuolloista ja tarkkailemalla ajoneuvon kuntoa säännöllisesti, huomaat viat herkemmin heti niiden ilmaantuessa. Laadukkaat renkaat kestävät heikkoja paremmin, jolloin tarve uusien hankkimiselle harvenee. Renkaiden kestävyyteen voi vaikuttaa tarkastamalla rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa. Mikäli et halua säätää niitä aina muuntuvan kuorman mukaan, paras valinta on pitää yllä suurimman kuorman kestäviä rengaspaineita jatkuvasti yllä. Vastuullinen kuljettaja suosii vähäkitkaisia ja notkeita voiteluöljyjä ja muistaa esilämmittää moottorin aina lämpötilan laskiessa pakkaselle. Muistitko, että ylimääräinen kuorma ja erilaiset ilmanvastusta lisäävät kattotelineet lisäävät myös polttoaineenkulutusta?

Opittua on hyvä kerrata ja omaa toimintaa tarkastella säännöllisesti, sillä siten parhaimmillaan säästät omia ja ympäristön resursseja.