Vaihdoitko juuri kesärenkaat alle? – muista nämä asiat rengaspaineista

KesärengasSuomen lain mukaan nastarenkaita saa käyttää pääsiäismaanantain jälkeen enää yhden viikon. Tiistaina 5.4. nasta ei siis enää saisi rapista asfaltin pinnalla.

Toki jos olet vielä suuntaamassa keväthangille Lappiin, älä huoli: Lakipykälässä olevan säävarauksen takia poliisi ei sakota, mikäli keli on soveliaampi nastoille kuin kesärenkaille.

Renkaat ovat auton tärkein yksittäinen turvallisuusvaruste, mutta renkaiden huolto laiminlyödään usein tavalla, joka olisi helppo korjata: rengaspaineet ovat mitä sattuu.  Jos katsastus on tulossa, kannattaa muistaa että rengaspaineet tarkastetaan katsastuksen yhteydessä.

Katsastushinnat.fi kokosi yleisimpiä sudenkuoppia rengaspaineiden suhteen.

Minähän tarkastin ne paineet jo viime kesänä, ja olivat OK

Ei se auta enää tänä kesänä. Priimakuntoisetkin renkaat menettävät ilmaa ajan myötä (noin 0,06 baria kuukaudessa). On suositeltavaa tarkastaa rengaspaineet aina kuukauden välein. Lisäksi ilman lämpötilanvaihtelut voivat muuttaa rengaspaineita rajustikin.

Kulkeehan se auto epämääräisemmilläkin paineilla

Varmasti, mutta polttoaineenkulutus lisääntyy, mikäli rengaspaineet ovat liian alhaiset.  Ohjattavuuskin kärsii sekä myös vesiliirron todennäköisyys sekä jarrutusmatka kasvavat. Lisäksi alhaiset rengaspaineet kuluttavat rengasta tarpeettoman paljon ja altistavat sen rasitusvaurioille. Kaikin puolin siis huono juttu.

[autokatsastus_adsense]

En osaa tarkastaa rengaspaineita

Älä häpeile, ei osaa moni muukaan, mutta se kannattaa opetella. Useilla huoltoasemilla on kompressori, jonka avulla näkee rengaspaineet ja jonka avulla painetta pystyy lisäämään. Se on helppoa mutta yksinkertaista. Jos et osaa käyttää laitetta, kysy henkilökunnan apua, he auttavat varmasti. Ja mikä parasta, kyse on ilmasta, joten se on täysin ilmaista.

OK, laitoinpa painetta kertarysäyksellä oikein kunnolla, eipä tarvitse huolehtia liian alhaisista paineista

Ei hyvä. Liian suuret rengaspaineet nimittäin kuluttavat niin ikään rengasta nopeammin. Lisäksi pito heikkenee liiallisilla paineilla.

Mikä olikaan se oikea rengaspaine?

Autonvalmistajan suosittelemat rengaspainelukemat löytyvät auton ohjekirjasta – joka toivottavasti löytyy autosi hansikaslokerosta. Usein rengaspaineet löytyvät myös kuskin ovenpielestä, mutta renkaiden merkinnät eivät kerro muuta kuin maksimipaineen. Älä IKINÄ täytä renkaita niiden maksimipaineeseen, se voi olla hengenvaarallista.

Älä kuitenkaan tarkasta rengaspaineita heti ajon jälkeen, sillä silloin renkaat ovat kuumat. Lämpö nostaa rengaspaineita ja siksi rengaspaineet tulisi tarkistaa aina kylmistä renkaista. Lisäksi myös talvirenkaisiin suositellaan 0,2 baria korkeampia rengaspaineita, kuin valmistaja lähtökohtaisesti suosittelee.

Nyt paineet ovat ohjekirjan mukaiset, joten lähdemme koko perheen kanssa lomalle

Hyvä homma, mutta muista vielä yksi asia: Useimmissa autoissa on ilmoitettu suositellut rengaspaineet normaalille kuormalle (1-2 henkilöä) ja täydelle kuormalle. Täysi kuorma on kyseessä silloin, kun koko perhe kissoineen, koirineen ja lomaromppeineen on auton kyydissä. Tällöin rengaspaineita olisi hyvä lisätä hieman.

No nyt. Kaikki neljä rengasta tarkastettu, joko saa mennä?

Vielä yksi juttu: jos autossasi on vararengas, tarkista vielä se. Sitten vaan hyvää matkaa!

Jaa toki juttu, jotta kaverisikin muistaa tarkistaa rengaspaineet.