Määräaikaiskatsastuksen kriteereille suunnitellaan tiukennuksia

Trafissa suunnitellaan liikenne- ja viestintäministeriön käynnistämän katsastuslainsäädännön uudistushankeen myötä muutoksia nykyisten määräaikaiskatsastusten kriteereille. Päivitetyt ohjeistukset toisivat nykyisten rinnalle tarkennusta esimerkiksi jarrujen tehon, jarrunesteen, ABS-hätäjarrujärjestelmän, valaisimien sekä varusteiden turvajärjestelmien tarkastukseen. Käytännössä kriteerien tiukentuminen voi tarkoittaa sitä, että nykyiseltään korjauskehotuksen saava ajoneuvo tulisi tulevaisuudessa todennäköisemmin hylätyksi.

Trafi ehdottaa vikojen vakavuuden uudelleen määrittelyä ja puutelistan laajennusta usean ajoneuvon turvallisuutta koskettavan tekijän kohdalla. Tulevaisuudessa katsastuksessa kiinnitettäisiin tarkempaa huomiota muun muassa ajoneuvon tunnistukseen ja asiapapereihin, tarkemmin sanottuna luvanvaraisen liikenteen tunnistereunuksen puutteisiin sekä uupuvaan liikennevakuutukseen.

Listalle on päätymässä myös heijastimet ja valaisimet. Esimerkiksi puutteellinen heijastinlaite, viallinen etuvalaisimen ja rekisterikilven valonlähde, toimimaton kaukovalaisimen merkkivalo sekä peruutusvalaisimen viallinen valon väri katsottaisiin jatkossa hylkäyksen perusteeksi. Myös seurauksia ajoneuvon renkaiden kulutuspinnan uran vähimmäissyvyyden alittamisesta, sekä tuulilasin liikenneturvallisuutta vaarantavaksi katsottavista vaurioista tultaisiin tiukentamaan. Käyttöjarrun suorituskykyä ja tehovikoja puolestaan tarkasteltaisiin uudelleen siten, että havaittu jarruvoiman heikkous johtaisi nyt ajoneuvon hylkäyksen sijaan ajokieltoon. Tulevaisuudessa raskaiden ajoneuvojen osalta tarkastuslistalle päätyy myös seisontajarrun perävaunun venttiili.

Trafin muistiossa kaavailemien määräysten on tarkoitus astua voimaan 1. tammikuuta 2018. Luonnos on parhaillaan lausuntakierroksella, jonka tuloksia jäämme toistaiseksi odottamaan.

Trafi julkaisi muistion määräysluonnoksesta sivuillaan.