Katsastuksen perusasioiden kertaus

Katsastus on asiakkaan näkökulmasta melko yksinkertaista, lähinnä ennalta sovituista aikatauluista kiinni pitämistä. Katsastus on parhaillaan kuitenkin muuttumassa. Mikäli ehdotukset lainsäädännön uudistuksessa menevät läpi, tarkoittaisi se henkilöautojen kohdalla käytännössä sitä, että määräaikaisten katsastusten väli harventuisi totutusta. Auton määräaikaisella katsastuksella on tarkoitus pitää yllä auton kuntoa ja huolehtia ajon turvallisuudesta. Mahdollisia muutoksia odotellessa, voidaankin kertailla joitakin muita katsastukseen liittyviä asioita, jotka varsinkin ensikertalaista saattaa kiinnostaa.

Katsastus tapahtuu katsastustoimipaikoilla, joille voi varata ennakkoon ajan netissä tai puhelimitse tai, mikäli mahdollinen lyhyt jonotus ei haittaa, ajaa suoraan drive in -linjalle. Toimintatavat kuitenkin määrittyvät katsastustoimipaikkakohtaisesti ja yksityiskohtaiset tiedot kannattaa selvittää jokaisen toimipisteen kohdalla erikseen. Tämä sivusto onkin hyvä paikka etsiä lisätietoja ja vertailla vaikkapa hintatietoja samalla.

Katsastuksessa tarvitaan muutamia asiakirjoja. Ota rekisteröintitodistuksen ensimmäinen, tekninen osa mukaasi. Ennen katsastukseen tuloa tulee varmistaa, että autoa koskevat ajoneuvoverot ja liikennevakuutusmaksut on hoidettu. Lisäksi todistus mahdollisesta ennakkoon tehdystä päästömittauksesta on tarpeellinen.

Jos olet tarkemmin kiinnostunut siitä, mitä katsastuksessa tapahtuu, on sitä mahdollista päästä seuraamaan. Tämä on kuitenkin vapaaehtoista ja voit aivan yhtä hyvin esimerkiksi hörpätä kahvia toimiston puolella. Jos katsastuksen ajalle osuu muita menoja, voi ennakkoon sopimalla auton myös jättää päivän ajaksi katsastusasemalle.

Katsastuksen aikana käydään läpi auton kunto, sen liikenneturvallisuus, pakokaasupäästöt ja rekisteröidyt tiedot. Samassa yhteydessä varmistetaan myös, että autoon kohdistuvat verot ja maksut on suoritettu.

Jos määräaikaiskatsastuksessa käy niin, ettei auto mene läpi, seuraa useimmiten jälkitarkastus, jonka on tapahduttava kuukauden kuluessa puutteen tai vian havaitsemisesta. Lievät viat voivat kuitenkin hoitua pelkällä korjausehdotuksella, eikä tällöin korjaamisen jälkeen tarvitse uudelleen tulla hyväksyttämään autoa.

Jos katsastus on myöhässä tai auto on ajokiellossa, sillä ei saa lähteä liikenteeseen. Liikennekäytöstä poistettu auto on mahdollista katsastaa varattuna aikana ja liikennevakuutuksen ollessa voimassa. Silloin vain auton liikuttaminen säilytys-, korjaus- ja katsastuspaikan välillä on mahdollista, kunhan siihen on kiinnitetty rekisterikilvet tai vaihtoehtoisesti siirtolupa ja siirtomerkit.

Muistatko, koska autosi seuraavan kerran pitää katsastaa? Käytä hakua löytääksesi sinulle sopivimman katsastusaseman?