Auton leasing – tiedätkö mitä se tarkoittaa käytännössä?

Leasing eli kansankielessä liisaus on monelle tuttu termi, mutta tiedätkö mitä se tarkoittaa käytännössä? Katsastushinnat.fi selvitti, mistä liisaamisessa on kysymys.

Mitä leasing tarkoittaa käytännössä?

Leasing on pitkäaikaista, määräaikaista vuokraamista tietyillä ehdoilla. Yleensä leasing-sopimukset tehdään 2-4 vuoden ajaksi. Leasingin merkittävin ero osamaksusopimukseen on se, että auto ei sopimuskauden jälkeen siirry vuokraajan omistukseen, ellei sopimuksessa ole lunastusoptiota. Jos tällainen on, autosta määritetään leasingajan jälkeen auton jäännösarvo, jonka summalla auto voidaan ostaa.

Millaisia leasingeja voi tehdä?

Usein leasing-sopimukset jaetaan kahteen kategoriaan. Toinen niistä on rahoitusleasing. Siinä liisaaja käytännössä vuokraa autoa tietyn ajan ja hoitaa huollot ynnä muut kulut itse. Sen sijaan huoltoleasingissa huollot, renkaiden säilytys, korjaukset ja jopa pesut kuuluvat leasingin hintaan – ehdot riippuvat sopimuksesta. Huoltoleasingeissa kilometrimäärä on rajoitettu. Joissain sopimuksissa myös katsastus kuuluu leasingsopimuksen hintaan, toisissa ei, joten tämäkin seikka on hyvä selvittää ennen sopimuksen tekemistä.

Tehdäänkö sitä maailmalla?

Auton leasing on muualla maailmassa paljon yleisempää kuin Suomessa. Esimerkiksi USA:ssa puolet hankituista autoista otetaan leasing-sopimuksella, ja Keski-Euroopassakin leasing on huomattavasti suositumpaa kuin Suomessa.

Miksi ”liisaus” on Suomessa vielä harvinaista?

Suomessa auton liisaaminen yksityiskäyttöön on edelleen verrattain harvinaista, ja yksi syy saattaa olla kulttuurissa: suomalaiset ovat aina olleet omistushaluista kansaa, oli puhe sitten asunnosta tai autosta. Toinen syy on se, että yksityishenkilöillä on ollut Suomessa mahdollisuus liisata autoa vasta vuodesta 2007 alkaen, eli yksityinen liisauskulttuuri on meillä nuori.

Miksi liisaisin?

Leasingin avulla pääsee verrattain pienellä rahalla käsiksi kohtalaisen kalliisiin autoihin. Käsirahamaksut voivat olla todella pienet tai jopa olemattomat. Leasing tulee usein myös halvemmaksi kuin autolaina, kun otetaan huomioon lainanhoitokulut ja korot.

Mitä riskejä siinä on?

Jos autostaan haluaa jostain syystä kesken sopimuksen eroon, saattaa koitua ongelmia, sillä usein leasingehdoissa vaaditaan erittäin painava syy sopimuksen purkamiselle, sillä kyseessä on määräaikainen sopimus. Toisaalta joissain leasingsopimuksissa on paljonkin joustoa – kaikki riippuu sopimuksesta.

Leasing eli kansankielessä liisaus voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluaa vaivatonta autoilua eikä ole erityisen omistushaluinen ihminen. Kyseessä on kuitenkin melko pitkäaikainen sopimus, jossa voi liikkua isotkin rahat. Sopimus kannattaa lukea tarkkaan läpi ennen allekirjoittamista, jotta tiedät mihin sitoudut.