Katsastusasemien hylkäysprosentit

Katsastusta valvova viranomainen Trafi tilastoi katsastusasemien hylkäysprosentit ja asemilla katsastettujen ajoneuvojen keski-iät. Lukuja vertaillessa kannattaa huomata, että niissä ovat mukana kaikki ajoneuvoluokat. Eri katsastusasemilla käyvien ajoneuvojen keski-ikä vaihtelee jonkin verran, mikä voi luonnollisesti vaikuttaa hylkäysprosenttiin.

Katsastushinnat.fi-sivustolta löytyy katsastusasemien hylkäysprosentit ja keski-iät vuosilta 2010-2012. Jos asema on uusi tai jos se on vaihtanut omistajaa, ei tilastotietoja ole.

Vuonna 2013 Suomessa katsastettiin yhteensä 2,2 miljoonaa henkilöautoa. Kaikista autoista hylättiin ensimmäisellä kerralla 25,7 %. Uusista ensimmäistä kertaa katsastettavista autoista hylättiin 3,5 % (vuonna 2012 4,1 %). Myös 11-vuotiaissa autoissa hylkäysprosentti on laskenut, mutta sitä vanhemmissa hylättyjen osuus on kasvanut. Viime vuonna 12-vuotiaista autoista määräaikaiskatsastuksen reputti 31,2 % (vuonna 2012 30,1 %).

Yleisimmät syyt hylkäämiseen ovat etuakseliston viat ja jarruongelmat, joista vakavimmat johtavat jopa ajokieltoon. Korjauskehotuksia jaetaan eniten valovioista.