Mitä tehdä jos katsastus on myöhässä?

katsastushinnat
Unohtuiko määräaikaiskatsastus tai jäikö se jostain muusta syystä suorittamatta määräaikaan mennessä? Älä huoli! Jos autosi on katsastamatta, seuraamalla seuraavia helppoja ohjeita, saat autosi takaisin tien päälle laillisesti ilman ongelmia.

Katsastukseen katsastusajan ylityttyä?

Katsastusta koskevan lainsäädännön mukaisesti ajoneuvo on määräaikaiskatsastettava viimeistään rekisteröintitodistukseen merkittynä katsastusajan takarajana. Määräaikaiskatsastuksen suorittamatta jättäminen johtaa käyttökieltoon, jolloin ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä.

Jos katsastus on unohtunut tai muuten vain myöhässä, voit kuitenkin siirtää auton ajamalla suorinta reittiä katsastusasemalle, kun olet varannut etukäteen ajan katsastukseen. Tällöin lisäksi on huolehdittava, että rekisterikilvet ovat kiinnitettyinä ja että autolla on voimassa oleva liikennevakuutus.

Älä siis aja katsastamattomalla autolla muualle kuin katsastukseen – ja silloinkin vain, kun olet varannut autolle ensin ajan. Jos poliisi havaitsee katsastamattoman auton liikenteessä, seurauksena on sakot ja rekisterikilpien menetys. Selitykseksi kelpaa vain se, että olet juuri menossa katsastukseen. Tämä pitää pystyä todistamaan ajanvarauksella.

Saako liikkenkäytöstä poistetun auton ajaa katsastukseen?

Myös seisonnassa oleva, eli liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo voidaan tuoda katsastukseen. Edellytyksenä on, että autolle on varattu aika katsastukseen, autolla on liikennevakuutus ja rekisterikilvet kiinnitettynä tai sillä on siirtolupa ja -merkit. Ainoastaan ajo säilytyspaikasta suorinta reittiä katsastukseen on sallittua.

Katsastuksessä hylätty ajoneuvo

Jos autosi hylättiin määräaikaiskatsastuksessa, saat käyttää sitä viat korjattuna 2 kuukauden ajan hylkäämisesti, mikäli veit auton määräaikaiskatsastukseen määräaikaan mennessä.
Tällöin auto on vietävä jälkitarkastukseen 1 kuukauden kuluessa hylkäyksestä. Jos tuo kuukauden raja ylittyy, on koko katsastus tehtävä alusta asti uudestaan.

Katsastusajan päätyttyä ajoneuvolla ei ole normaalia kahden kuukauden ajoaikaa hylätyn katsastuksen jälkeen. Jotkut luulevat, että hylätystä katsastuksesta seuraava jälkitarkastusaika antaa kuukauden lisää ajoaikaa, mutta näin ei siis ole, jos katsastusaika on jo mennyt umpeen. Etenkin jos auton katsastuksen läpimenosta ei ole varma, ei katsastusta kannata jättää viime hetkille.

Saako auton ajaa korjaamolle katsastusajan päätyttyä?

Jos autosi on käyttökiellossa katsastusajan päättymisen vuoksi ja sinun täytyy käyttää autoa korjaamolla ennen katsastusta, voit ajaa sen sinne vain katsastajan antamalla luvalla tai ajoneuvokohtaisella siirtoluvalla, joita saa hakemuksen perusteella rekisteröintipalveluja tarjovilta katsastusasemilta.

Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

 • Huolehdi että autossasi on liikennevakuutus on voimassa ja rekisterikilvet paikallaan
  Näiden on oltava kunnossa, jotta saat siirtää ajoneuvon katsastusasemalle
 • Varaa aika katsastusasemalle etukäteen auton siirtoa varten
  Ajaaksesi auton katsastukseen katsastusmääräajan umpeuduttua, sinun on varattava aika etukäteen katsastusasemalle. Oman paikkakuntasi katsastusasemat löydät täältä
 • Aja suorinta reittiä katsastusasemalle sovittuna ajankohtana
  Katsastamattomalla autolla saa ajaa vain etukäteen varattuun katsastukseen. Aja siis suorinta reittiä katsastusasemalle.
 • Löydä sopivin katsastusasema

  Pikalinkit suosituimpiin kaupunkeihin: