Mitä tehdä jos katsastus on myöhässä?

Jos autosi on katsastamatta, älä huoli! Seuraamalla seuraavia helppoja ohjeita, saat autosi takaisin tien päälle laillisesti.

Jos katsastus on unohtunut tai muuten vain myöhässä, ja määräaikaiskatsastus aloitetaan vasta rekisteriin merkityn katsastusajan päätyttyä, saa ajoneuvoa käyttää liikenteessä vain sen kuljettamiseksi katsastukseen sille varattuna aikana. Katsastuksessa hylättyä ajoneuvoa saa lisäksi katsastusajan päätyttyä käyttää liikenteessä sen kuljettamiseksi korjattavaksi, mutta vain katsastajan luvalla. Katsastusajan päätyttyä ajoneuvolla ei ole normaalia kahden kuukauden ajoaikaa hylätyn katsastuksen jälkeen. Jotkut luulevat, että hylätystä katsastuksesta seuraava jälkitarkastusaika antaa kuukauden lisää ajoaikaa, mutta niin ei ole jos katsastusaika on jo mennyt umpeen. Etenkin jos auton katsastuksen läpimenosta ei ole varma, ei katsastusta kannata jättää viime hetkille.

Älä siis aja katsastamattomalla autolla muualle kuin katsastukseen – ja silloinkin vain kun olet varannut autolle ensin ajan. Jos poliisi huomaa katsastamattoman auton liikenteessä, seurauksena on sakot ja rekisterikilpien menetys. Selitykseksi kelpaa vain se, että olet juuri menossa katsastukseen, mikä pitää pystyä todistamaan ajanvarauksella.

Myös seisonnassa oleva, eli liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo voidaan tuoda katsastukseen. Edellytyksenä on, että autolle on varattu aika katsastukseen, autolla on liikennevakuutus ja rekisterikilvet kiinnitettynä tai sillä on siirtolupa ja -merkit. Ainoastaan ajo säilytyspaikasta suorinta reittiä katsastukseen on sallittua.

 1. Sinun on tehtävä ajanvaraus katsastukseen.
  Se käy kätevimmin netissä.
 2. Huolehdi että liikennevakuutus on voimassa ja rekisterikilvet paikallaan.
  Nämä ovat tärkeitä oman ja muiden turvallisuuden takia.
 3. Tulosta mukaan ajo-ohjeet asemalle.
  Saat nämä kätevästi aseman omalta sivulta Katsastushinnat.fi:ssä. Katsastamattomalla autolla saa ajaa vain katsastukseen suorinta reittiä.
 4. Valitse asema:
  Tee ajanvaraus

Pikalinkit suosituimpiin kaupunkeihin: