Mitä auton renkaan merkinnät tarkoittavat?

Katsastushinnat.fi - rengasmerkinnat
Auton renkaasta löytyy merkintöjä, jotka kertovat sen koosta, rakenteesta, kuormitusluokasta ja nopeusluokasta. Samat merkinnät löytyvät auton rekisteriotteesta, jossa luetellaan auton sallitut rengaskoot.

Esimerkki rengasmerkinnästä: 195/65 R 15 91 H

“195”: Ensimmäinen luku kertoo renkaan leveyden millimetreissä. Leveämpi rengas tarjoaa napakamman ajotuntuman, mutta pääasiallinen syy hankkia leveät renkaat lienee urheilullinen ulkonäkö. Urheiluautoissa ja kilparadoilla on totuttu näkemään autoissa leveitä renkaita. Leveiden renkaiden haittapuolena voidaan mainita kovempi melu, herkkyys tienpinnan epätasaisuuksille ja korkeampi hinta. Liian leveä rengas voi ottaa kiinni lokasuojiin tai muihin rakenteisiin käännettäessä tai ajettaessa epätasaisella tiellä.

“65”: Renkaan profiilisuhde, eli kumin korkeus poikkileikkausleveydestä prosentteina. Matalammalla profiililla tavoitellaan leveyden tapaan ajotuntumaa ja urheilullista ulkonäköä. Profiilit alle 50 voidaan katsoa matalaprofiilirenkaiksi. Korkeampi profiili jättää enemmän ilmaa tien ja vanteen väliin, mikä vaimentaa melua ja tekee kyydistä pehmeämpää, mutta reagoi kuljettajan ohjausliikkeisiin hitaammin.

“R”: Renkaan rakenne, eli vyörengas (radial), kuten käytännössä kaikki renkaat tänä päivänä.

“16”: Vanteen halkaisija tuumissa. Vanteen koko vaikuttaa merkittävästi auton ulkonäköön. Vannekoon kasvattaminen vaatii renkaan profiilin madaltamista, jotta kokonaishalkaisija pysyisi samana. Suurempi vannekoko nostaa merkittävästi renkaan hintaa. Vannekoko saa poiketa rekisteriotteessa mainitusta rengaskoosta 26 mm, eli yhden tuuman. Suurempi poikkeama pitää muutoskatsastaa ja merkitä rekisteriotteeseen katsastusasemalla.

“91”: Kuormitusluokka 91 tarkoittaa, että yksi rengas voi kantaa 615 kilon kuorman. Renkaiden kuormitusluokan on oltava autoon sopiva, jotteivat renkaat kulu liian nopeasti tai jopa vaurioidu ajon aikana. Tarkista oikea kuormitusluokka rekisteriotteesta tai auton ohjekirjasta. Merkinnän perässä mahdollisesti oleva “XL” tarkoittaa korotettua kuormitusluokkaa.

“H”: Nopeusluokka H tarkoittaa, että renkaan suurin sallittu nopeus on 210 km/h. EU-direktiivin takia renkaan nopeusluokan on vastattava auton huippunopeutta, vaikkei autolla koskaan ajaisikaan korkeilla nopeuksilla esimerkiksi ulkomailla tai moottoriradalla. Nopeusluokat ovat seuraavat: Q = 160 km/h, R = 170 km/h, S = 180 km/h, T = 190 km/h, H = 210 km/h, V = 240 km/h, W = 270 km/h ja Y = 300 km/h.

Renkaan vierintäkehän, eli kokonaishalkaisijan ja ympärysmitan, ei tule poiketa autonvalmistajan suosituksesta, sillä suurempi rengas ei välttämättä mahdu pyörimään kotelossaan. Väärän kokoinen rengas aiheuttaa lisäksi virheen nopeusmittarin näyttämään. “Suuremmilla” renkailla tarkoitetaankin leveämpiä, matalaprofiilisempia ja vannekooltaan suurempia renkaita, vaikka vierintäkehä onkin muuttumaton.

Renkaista löytyy myös tarpeellinen DOT-merkintä, joka kertoo renkaan valmistusajankohdan. DOT-merkinnän numerosarjan kaksi ensimmäistä numeroa kertovat valmistusviikon ja kaksi jälkimmäistä valmistusvuoden. Rengasvalmistajat suosittelevat yleensä uusimaan renkaat viimeistään kuuden vuoden iässä kumin kovettumisen ja siitä aiheutuvan pidon heikkenemisen takia. Vaikka renkaassa olisi kulutuspintaa jäljellä, autosi voidaan hylätä katsastuksessa, jos esimerkiksi sivuvallissa näkyy halkeamia.

Löydä sopivin katsastusasema