Päästömittaus

Katsastushinnat.fi - päästömittaus

Määräaikaiskatsastuksen yhteydessä bensiini- ja diesel-käyttöisille autoille tehdään päästömittaus, jossa tarkastetaan ajoneuvon tuottamista pakokaasuista terveydelle ja ympäristölle vaarallisten yhdisteiden pitoisuuksia.

Päästö- eli pakokaasumittaus tehdään bensiinikäyttöisille autoille jotka on käyttöönotettu vuonna 1978 tai myöhemmin ja dieselkäyttöisille autoille jotka on käyttöönotettu 1980 tai myöhemmin. Alle 10-vuotiaista bensiiautoista ja 1.9.2016 tai myöhemmin käyttöönotetuista dieselautoista pakokaasupäästöt tarkastetaan tekemällä vain OBD-mittaus.

Päästömittauksen rajat

Bensiinikäyttöisten autojen pakokaasuista mitataan hiilimonoksidin (CO) ja hiilivety-yhdisteiden (HC) pitoisuudet, sekä lambda-arvo auton iästä riippuen. Dieselkäyttöisistä autoista tarkastetaan savutusmittaus eli k-arvo, auton iästä riippuen.

Bensiinikäyttöiset autot

Käyttöönottoajankohta tai moottorityyppi Joutokäynnillä Vähintään 2000 rpm
OBD CO (%) HC (ppm) CO (%) HC (ppm) Lambda
1.1.1978 – 30.9.1986 4,5 1000
1.10.1986 tai myöhemmin 3,5 600
Varustettu kolmitoimisella katalysaattorilla 0,5 100 0,3 100 1±0,03
Ey-tyyppihyväksytty direktiivin
98/69/Ey-mukaisesti (EURO 3 ja 4)
Tarkastus 0,2 100 1±0,03
1.7.2002 tai myöhemmin Tarkastus 0,2 100 1±0,03

Dieselkäyttöiset autot

Käyttöönottoajankohta, moottorityyppi ja/tai päästöluokka OBD Savutusmittauksen k-arvo
Ennen 1990 ja ei direktiivin 72/306/ETY tai
E-säännön n:o 24 mukaista tyyppihyväksyntää
7,0
Vapaasti hengittävä moottori 2,5
Ahdettu moottori 3,0
Euro 4/IV2, ennen 1.1.2007 1,5
Euro 4/IV3, 1.1.2007 tai myöhemmin merkkivalon toiminta normaali 1,5
Euro 5/V3 merkkivalon toiminta normaali 1,5 tai valmistajan ilmoittama
Euro 6/VI4, ennen 1.9.2016 merkkivalon toiminta normaali 0,7 tai valmistajan ilmoittama
Euro 6/VI5, 1.9.2006 tai myöhemmin tarkastus

Päästömittauksen voimassaolo

Päästömittaus suoritetaan osana määräaikaiskatsastusta katsastusasemalla. Päästömittaus on voimassa kolme kuukautta. Vaihtoehtoisesti sen voi teettää ennen katsastusta autokorjaamolla, jolla on siihen tarvittava laitteisto ja joka on hakenut korjaamolupaa pakokaasumittausten suorittamiseksi Liikkenne- ja viestintävirasto Traficomilta. Tällöin määräaikaiskatsastuksessa on esitettävä mittauksen tehneeltä autokorjaamolta saatu vaatimukset täyttävä päästömittaustodistus, jotta mittausta ei tarvitse tehdä katsastuksen yhteydessä.

Päästömittaustodistus

Jos päästömittaus suoritetaan ennen määräaikaiskatsastusta päästömittauksia tekevällä autokorjaamolla, on katsastuksessa esitettävä vaatimukset täyttävä päästömittaustodistus. Päästömittaustodistuksen saa mittauksen suorittaneelta korjaamolta ja se on voimassa 3 kuukautta. Jos ajoneuvolle edellytetään sekä pakokaasumittausta, että OBD-mittausta, on molemmista esitettävä todistus erikseen.

Päästömittauksen hinta

Monet katsastusasemat tarjoavat ns. katsastuspaketteja, jotka sisältävät määräaikaiskatsastuksen, sekä sen yhteydessä tarvitut lakisääteiset mittaukset.
Monet asemat ilmoittavat päästömittauksen hinnan myös erikseen ostettuna. Näet oman kaupunkisi hintatietoja kätevän katsastushakumme kautta.

Selaa katsastusasemien tietoja

Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Mitä tehdä jos katsastus on myöhässä?

katsastushinnat
Unohtuiko määräaikaiskatsastus tai jäikö se jostain muusta syystä suorittamatta määräaikaan mennessä? Älä huoli! Jos autosi on katsastamatta, seuraamalla seuraavia helppoja ohjeita, saat autosi takaisin tien päälle laillisesti ilman ongelmia.

Katsastukseen katsastusajan ylityttyä?

Katsastusta koskevan lainsäädännön mukaisesti ajoneuvo on määräaikaiskatsastettava viimeistään rekisteröintitodistukseen merkittynä katsastusajan takarajana. Määräaikaiskatsastuksen suorittamatta jättäminen johtaa käyttökieltoon, jolloin ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä.

Jos katsastus on unohtunut tai muuten vain myöhässä, voit kuitenkin siirtää auton ajamalla suorinta reittiä katsastusasemalle, kun olet varannut etukäteen ajan katsastukseen. Tällöin lisäksi on huolehdittava, että rekisterikilvet ovat kiinnitettyinä ja että autolla on voimassa oleva liikennevakuutus.

Älä siis aja katsastamattomalla autolla muualle kuin katsastukseen – ja silloinkin vain, kun olet varannut autolle ensin ajan. Jos poliisi havaitsee katsastamattoman auton liikenteessä, seurauksena on sakot ja rekisterikilpien menetys. Selitykseksi kelpaa vain se, että olet juuri menossa katsastukseen. Tämä pitää pystyä todistamaan ajanvarauksella.

Saako liikkenkäytöstä poistetun auton ajaa katsastukseen?

Myös seisonnassa oleva, eli liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo voidaan tuoda katsastukseen. Edellytyksenä on, että autolle on varattu aika katsastukseen, autolla on liikennevakuutus ja rekisterikilvet kiinnitettynä tai sillä on siirtolupa ja -merkit. Ainoastaan ajo säilytyspaikasta suorinta reittiä katsastukseen on sallittua.

Katsastuksessä hylätty ajoneuvo

Jos autosi hylättiin määräaikaiskatsastuksessa, saat käyttää sitä viat korjattuna 2 kuukauden ajan hylkäämisesti, mikäli veit auton määräaikaiskatsastukseen määräaikaan mennessä.
Tällöin auto on vietävä jälkitarkastukseen 1 kuukauden kuluessa hylkäyksestä. Jos tuo kuukauden raja ylittyy, on koko katsastus tehtävä alusta asti uudestaan.

Katsastusajan päätyttyä ajoneuvolla ei ole normaalia kahden kuukauden ajoaikaa hylätyn katsastuksen jälkeen. Jotkut luulevat, että hylätystä katsastuksesta seuraava jälkitarkastusaika antaa kuukauden lisää ajoaikaa, mutta näin ei siis ole, jos katsastusaika on jo mennyt umpeen. Etenkin jos auton katsastuksen läpimenosta ei ole varma, ei katsastusta kannata jättää viime hetkille.

Saako auton ajaa korjaamolle katsastusajan päätyttyä?

Jos autosi on käyttökiellossa katsastusajan päättymisen vuoksi ja sinun täytyy käyttää autoa korjaamolla ennen katsastusta, voit ajaa sen sinne vain katsastajan antamalla luvalla tai ajoneuvokohtaisella siirtoluvalla, joita saa hakemuksen perusteella rekisteröintipalveluja tarjovilta katsastusasemilta.

Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

  • Huolehdi että autossasi on liikennevakuutus on voimassa ja rekisterikilvet paikallaan
    Näiden on oltava kunnossa, jotta saat siirtää ajoneuvon katsastusasemalle
  • Varaa aika katsastusasemalle etukäteen auton siirtoa varten
    Ajaaksesi auton katsastukseen katsastusmääräajan umpeuduttua, sinun on varattava aika etukäteen katsastusasemalle. Oman paikkakuntasi katsastusasemat löydät täältä
  • Aja suorinta reittiä katsastusasemalle sovittuna ajankohtana
    Katsastamattomalla autolla saa ajaa vain etukäteen varattuun katsastukseen. Aja siis suorinta reittiä katsastusasemalle.
  • Löydä sopivin katsastusasema

    Pikalinkit suosituimpiin kaupunkeihin:

    Auton muutoskatsastus: Mitä se tarkoittaa ja missä tilanteissa se on pakollinen?

    Katsastushinnat.fi - muutoskatsastus
    Muutoskatsastus on ylimääräinen katsastus, joka on suoritettava jos autoon on tehty teknisiä muutoksia. Muutoskatsastuksessa muutokset hyväksytetään ja tiedot merkitään rekisteriin. Muutoskatsastus on tehtävä ennen ajoneuvon käyttöönottoa jos esimerkiksi henkilöpaikkalukua muutetaan, moottori vaihdetaan alkuperäisestä poikkeavaksi, pakokaasujärjestelmä tai käyttövoima muutetaan tai sitä ryhdytään käyttämään kuljettajaopetuksessa.

    Ajoneuvo on myös muutoskatsastettava, jos sen laitteita tai varusteita muutetaan tai täydennetään niin, että muutos voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen. Tällaisiksi muutoksiksi lasketaan esimerkiksi vannekoon kasvattaminen enemmän kuin 26 millimetrillä eli yhdellä tuumalla tai auton alustan madaltaminen.

    Kuorma- tai pakettiauton tavaratilan varustaminen tavarankuljetuksen vaatimalla suojavuorauksella, lämpöeristeellä tai kalusteilla ei edellytä muutoskatsastusta, mutta varustaminen eläinten tai vaarallisten aineiden kuljetusta varten edellyttää.

    Ajoneuvon luokan tai ryhmän muuttaminen merkitään rekisteriin muutoskatsastuksessa. Tyypillisin muutos on farmariauton muuttaminen pakettiautoksi.

    Lisätietoja muutoskatsastuksesta saat katsastustoimipaikoilta tai Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

    Selaa katsastusasemien tietoja

    Milloin auto kuuluu katsastaa?

    katsastusaika
    Ajoneuvoille on suoritettava väliajoin määräaikaiskatsastus – kansankielisemmin katsastus, jossa tarkastetaan ajoneuvon kunto ja rekisteriin merkityt tiedot. Auton ikä vaikuttaa katsastusajankohtaan ja siihen, kuinka usein auton katsastus on suoritettava.

    Milloin autokatsastus kuuluu tehdä?

    Nykyisen 20.5.2018 voimaan tulleen katsastuslain mukaan uudet henkilö- ja pakettiautot, sekä raskaat nelipyörät (L7e) on katsastettava ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivämäärästä ja sen jälkeen katsastus suoritetaan kahden vuoden välein, edellisestä katsastuksesta lukien. Kymmenen vuotta ja sitä vanhemmat ajoneuvot on katsastettava vuosittain.

    Rekisteröintitodistuksesta puuttuu päivämäärä

    Joidenkin autojen rekisteriotteesta puuttuu käyttöönottopäivämäärä (todistuksessa lukee esim. 00.00.88). Näissä tapauksissa autosi rekisteritunnuksen viimeinen numero määrittää katsastusajan seuraavasti:

    Rekisteritunnuksen viimeinen nro. Kuukausi
    1 tammikuu
    2 helmikuu
    3 maaliskuu
    4 huhtikuu
    5 kesäkuu
    6 elokuu
    7 syyskuu
    8 lokakuu
    9 marraskuu
    0 joulukuu

    Viimeinen katsastuspäivä merkataan siis taulukon mukaisen kuukauden viimeiseen päivään. Käytännössä tätä taulukkoa siis sovelletaan vain kerran niille ajoneuvoille, jotka tulevat katsastukseen ilman käyttöönotto- tai katsastuksen hyväksymispäivää. Ensimmäisen hyväksytyn katsastuksen jälkeen katsastuksien määräajat määräytyvät aina edellisestä hyväksytystä katsastuksesta, aivan kuten kaikilla muillakin ajoneuvoilla.

    Auton katsastusaika

    Ennen käyttöönottopäivämäärä määritti henkilö- ja pakettiautojen kohdalla neljä kuukautta kestävän katsastusaikavälin viimeisen päivän, jolloin ajoneuvo piti viimestään katsastaa.

    Aiemmin mainitun katsastuslain muuttumisen myötä tämä katsastusaika on poistumassa kokonaan. Nykyään seuraava katsastusajankohta määräytyy edelläkuvatusti ajoneuvon iän perusteella, joko kahden vuoden tai vuoden päähän hyväksytysti suoritetusta katsastuksesta.

    Käytännössä tämä mahdollistaa sen, että autoilija voi siirtää tai ns. ”rullauttaa” katsastuksen takarajaa itselleen sopivammaksi, joka voi olla hyödyllistä esimerkiksi ”kesäauton” kohdalla. Huomaathan, että seuraavan katsastuksen takarajan siirtymisen ehtona on kuitenkin, että viimeisin katsastus on suoritettu 30 päivää ennen sen takarajaa. Jos katsastus tapahtuu viimeisen 30 päivän aikana, säilyy seuraavan katsastuksen takarajan ajankohta samana.

    Kuinka tarkistaa katsastusajankohta

    Jos ensirekisteröintipäivä ei ole muistissa on hyvä muistaa, että useat katsastusasemat
    muistuttavat kuitenkin katsastusajankohtana asiakkaitaan sähköpostitse, tekstiviestillä tai kirjeellä. Jos olet kuitenkin epävarma ajoneuvosi seuraavan katsastuksen takarajasta, voit tarkistaa sen:

    • Edellisessä katsastuksessa saamastasi katsastustodistuksesta
    • Rekisteröintitodituksen teknisestä osasta
    • Traficomin maksuttomasta Oma-asiointi palvelusta

    Löydä sopivin katsastusasema

    Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom