Milloin auto kuuluu katsastaa?

katsastusaika
Ajoneuvoille on suoritettava väliajoin määräaikaiskatsastus – kansankielisemmin katsastus, jossa tarkastetaan ajoneuvon kunto ja rekisteriin merkityt tiedot. Auton ikä vaikuttaa katsastusajankohtaan ja siihen, kuinka usein auton katsastus on suoritettava.

Milloin autokatsastus kuuluu tehdä?

Nykyisen 20.5.2018 voimaan tulleen katsastuslain mukaan uudet henkilö- ja pakettiautot, sekä raskaat nelipyörät (L7e) on katsastettava ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivämäärästä ja sen jälkeen katsastus suoritetaan kahden vuoden välein, edellisestä katsastuksesta lukien. Kymmenen vuotta ja sitä vanhemmat ajoneuvot on katsastettava vuosittain.

Rekisteröintitodistuksesta puuttuu päivämäärä

Joidenkin autojen rekisteriotteesta puuttuu käyttöönottopäivämäärä (todistuksessa lukee esim. 00.00.88). Näissä tapauksissa autosi rekisteritunnuksen viimeinen numero määrittää katsastusajan seuraavasti:

Rekisteritunnuksen viimeinen nro. Kuukausi
1 tammikuu
2 helmikuu
3 maaliskuu
4 huhtikuu
5 kesäkuu
6 elokuu
7 syyskuu
8 lokakuu
9 marraskuu
0 joulukuu

Viimeinen katsastuspäivä merkataan siis taulukon mukaisen kuukauden viimeiseen päivään. Käytännössä tätä taulukkoa siis sovelletaan vain kerran niille ajoneuvoille, jotka tulevat katsastukseen ilman käyttöönotto- tai katsastuksen hyväksymispäivää. Ensimmäisen hyväksytyn katsastuksen jälkeen katsastuksien määräajat määräytyvät aina edellisestä hyväksytystä katsastuksesta, aivan kuten kaikilla muillakin ajoneuvoilla.

Auton katsastusaika

Ennen käyttöönottopäivämäärä määritti henkilö- ja pakettiautojen kohdalla neljä kuukautta kestävän katsastusaikavälin viimeisen päivän, jolloin ajoneuvo piti viimestään katsastaa.

Aiemmin mainitun katsastuslain muuttumisen myötä tämä katsastusaika on poistumassa kokonaan. Nykyään seuraava katsastusajankohta määräytyy edelläkuvatusti ajoneuvon iän perusteella, joko kahden vuoden tai vuoden päähän hyväksytysti suoritetusta katsastuksesta.

Käytännössä tämä mahdollistaa sen, että autoilija voi siirtää tai ns. ”rullauttaa” katsastuksen takarajaa itselleen sopivammaksi, joka voi olla hyödyllistä esimerkiksi ”kesäauton” kohdalla. Huomaathan, että seuraavan katsastuksen takarajan siirtymisen ehtona on kuitenkin, että viimeisin katsastus on suoritettu 30 päivää ennen sen takarajaa. Jos katsastus tapahtuu viimeisen 30 päivän aikana, säilyy seuraavan katsastuksen takarajan ajankohta samana.

Kuinka tarkistaa katsastusajankohta

Jos ensirekisteröintipäivä ei ole muistissa on hyvä muistaa, että useat katsastusasemat
muistuttavat kuitenkin katsastusajankohtana asiakkaitaan sähköpostitse, tekstiviestillä tai kirjeellä. Jos olet kuitenkin epävarma ajoneuvosi seuraavan katsastuksen takarajasta, voit tarkistaa sen:

  • Edellisessä katsastuksessa saamastasi katsastustodistuksesta
  • Rekisteröintitodituksen teknisestä osasta
  • Traficomin maksuttomasta Oma-asiointi palvelusta

Löydä sopivin katsastusasema

Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom