Katsastus koronavirusepidemian aikana

Katsastushinnat.fi - katsastus koronavirus
Koronavirus (SARS-COV-2) on rajoittanut kuluneen vuoden aikana liikkumista ja vaikeuttanut arkipäiväistä asiointiamme monin tavoin. Koronavirusepidemia ja sen synnyttämä poikkeustila on vaikuttanut myös ajoneuvojen katsastamiseen. Tähän Tietopankkimme artikkeliin olemme koonneet tietoa koronavirusepidemian vaikutuksista katsastustoimintaan.

Hallituksen esitys joustoajasta katsastuksiin hylättiin

Huhtikuussa mediassa uutisoitiin Liikenne- ja viestintäministeriön 16.4.2020 lausuntokierrokselle jättämästä hallituksen esityksestä, johon sisältyi tilapäinen poikkeus määräaikaiskatsastuksen aikarajoihin keväälle 2020 koronavirusepidemian (COVID-19) vuoksi. Toteutuessaan poikkeus olisi koskenut sellaisia ajoneuvoja joiden katsastuksen takaraja on 16.3. – 15.6.2020 välisenä aikana ja se olisi sallinut tällaisten ajoneuvojen käytön katsastattomana tai jälkitarkastukseen määrättynä 31.8.2020 asti.

Tämän määräaikaiskatsastuksia koskevan poikkeuksen ymmärrettävänä tarkoituksena olisi ollut koronavirusepidemian torjunta ja riskiryhmiin kuuluvien autoilijoiden elämän helpottaminen. Joustoaika ei tullut kuitenkaan voimaan Liikenne ja viestintäministeriön 23.4.2020 julkistaman tiedotteen mukaan, koska Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Oikeuskanslerin virasto katsoivat, että poikkeus ei ole tartuntavaaran pienentymisen myötä välttämätön. Lisäksi lausuntokierroksella saadun palautteen perusteella katsastusten lykkäys olisi aiheuttanut haittaa katsastusyritysten talouteen ja työllisyyteen. Liikenteessä olisi ollut myös mahdollisesti tavallista enemmän huonokuntoisia ajoneuvoja.

Koronavirus ja ajoneuvon katsastus poikkeusolojen aikana

Viranomaisten päätöksen mukaisesti ajoneuvojen katsastusaikoihin ei ole tulossa poikkeuksia. Näin ollen autot ja muut ajoneuvot on katsastettava myös koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana normaalisti viimeistään viimeisenä ajoneuvolle merkittynä katsastuspäivänä. Huomaathan, että ajoneuvon omistajan tai haltijan ei ole pakko olla läsnä katsastuksessa, vaan ajoneuvon voi viedä katsastukseen kuka vaan. Jos siis esimerkiksi kuulut riskiryhmään, voit antaa ajoneuvosi vaikkapa sukulaisen tai ystävän vietäväksi katsastusasemalle.

Monet katsastusasemat ovat onneksi kehittäneet keinoja lähikontaktien välttämiseksi. Lisäksi useat toimipaikat tarjoavat myös noutopalvelua, jossa auto noudetaan ja palautetaan, eikä omistajan tarvitse asioida katsastusasemalla lainkaan.
Lähde: Liikenne- ja viestinäministeriö

Jos kuulut koronaviruksen riskiryhmään:

  • Voit pyytää toista henkilöä viemään ajoneuvosi katsastukseen
  • Tutustu katsastusasemien ohjeisiin ja mahdollisiin käytäntöihin turvallisen asioinnin osalta jo ennen katsastukseen menoa
  • Voit käyttää noutopalvelua joita osa katsastusasemista tarjoaa

Katsastushinnat.fi-palvelumme avulla voit etsiä kätevästi oman paikkakuntasi katsastusasemat ja näet tiedoistamme noutopalvelua tarjoavat asemat. Lisäksi useimmille asemista voit varata ajan etukäteen.

Etsi paikkakuntasi katsastusasemat

Lisätietoja