Milloin talvirenkaat kuuluu vaihtaa?

Katsastushinnat.fi -talvirenkaat
Nykyisen voimassa olevan lainsäädännön (1.6.2020 lähtien) mukaan mm. henkilö- ja pakettiautoissa on käytettävä talvirenkaita (nastarenkaat tai kitkarenkaat) 1.11.-31.3. välisenä aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää. Vuoden muinakin kuukausina talvirenkaita saa käyttää sää- tai keliolosuhteiden niin vaatiessa.

Aiemmin talvirenkaiden käyttöpakko oli sidottu kalenteriin. Uuden 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaika on muuttunut aiempaan verrattuna sää- ja keliolosuhteisiin perustuvaksi. On siis autoilijan vastuulla on huolehtia, että auton alla ovat lain mukaisesti kelin edellyttämät renkaat ja ”talvi ei pääse yllättämään”.

Millaiset talvirenkaiden tulee olla?

Talvirenkaat voivat olla joko nastarenkaat tai kitkrenkaat. Nastarenkaissa käytetään liukuesteinä metallisia nastoja. Kitkarenkaiksi kutsutaan nastattomia talvirenkaita, joiden toiminta perustuu pehmeään kumiseokseen, sekä lamelleihin, jotka pureutuvat tiehen kiihdyttäessä ja jarruttaessa.

Talvirenkaissa lain määrämä kulutuspinnan pääurien urasyvyys on 3 mm. Lumisella ja jäisellä tiellä ajettaessa suositeltu urasyvyys on kuitenkin 5-6 mm. >> Lisää renkaiden urasyvyyksistä.

Lähteet:
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Liikenneturva

Löydä sopivin katsastusasema