Milloin talvirenkaat kuuluu vaihtaa?

Katsastushinnat.fi -talvirenkaat
Nykyisen voimassa olevan lainsäädännön mukaan talvirenkaat (nastarenkaat tai kitkarenkaat) on vaihdettava alle viimeistään joulukuun 1. päivä ja niitä on käytettävä helmikuun loppuun. Tänä aikana autossa on oltava joko nasta- tai kitkarenkaat lämpötilasta tai muista sääolosuhteista riippumatta (ns. talvirengaspakko). Säädös koskee kaikkia Suomen teillä liikennöiviä autoja, eli myös ulkomaille rekisteröityjä autoja.

Nastarenkaiden käyttöaika

Edellä mainitusta poiketen, nastarenkaita saa käyttää jo 1. marraskuuta alkaen ja vähintään pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin. Keliolosuhteiden niin vaatiessa nastarenkaita saa pitää edellä kuvatun käyttöajan ulkopuolellakin.

Lakimuutos ja talvirenkaiden käyttöaika 1.6.2020 lähtien

Uuden 1.6.2020 voimaan tulevan tieliikennelain myötä talvirenkaita tulee jatkossa käyttää marras- ja maaliskuu välillä, jos sääolosuhteet tai keli sitä edellyttävät.

Käytännössä tämä tarkoittaa talvirenkaiden käyttöajan pitenemistä kuukaudella sekä alkupäästä syksyllä, että loppupäästä keväällä ja samalla se muuttuu sää- ja keliolosuhteisiin perustuvaksi. Talvirenkaita tulee käyttää marraskuusta maaliskuuhun jos olosuhteet sitä edellyttävät. Toisaalta tuolla aika välillä saa käyttää kesärenkaita, jos keli sen sallii. Autoilijan vastuulla on huolehtia, että auton alla ovat lain mukaisesti kelin edellyttämät renkaat ja ”talvi ei pääse yllättämään”.

Lähteet:
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Liikenneturva

Löydä sopivin katsastusasema