Mikä on renkaiden minimi urasyvyys?

Katsastushinnat.fi - renkaiden urasyvyys
Ennen katsastusta moni autoilija miettii mikä kuinka paljon renkaissa tulee olla kulutuspintaa. Koska renkaiden urasyvyys voi olla hylkäystekijä katsastuksessa, renkaat kannattaa tarkistaa ennen katsastukseen menoa.

Kesärenkaiden urasyvyys

Lain mukaan kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien urasyvyyden tulisi olla vähintään 1.6 mm. Vetisellä tiellä ajettaessa vesiliirron uhka noin pienellä urasyvyydellä on olemassa ja näin ollen kesärenkaiden suositeltu urasyvyys on vähintään 4mm.

Talvirenkaiden urasyvyys

Talvirenkaissa lain määrämä kulutuspinnan pääurien urasyvyys on 3 mm. Lumisella ja jäisellä tiellä ajettaessa suositeltu urasyvyys on kuitenkin 5-6 mm.

Tarkista renkaiden kunto ja vaihde ne ajoissa

Vaikka laki vaatii vain yllättävän pienen kulutuspinnan, oman ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden tähden suosittelemme vaihtamaan renkaat hyvissä ajoin. Matala urasyvyys nostaa eritoten vesiliirron riskiä ja heikentää pitoa.

Urasyvyyden lisäksi renkaan turvallisuuteen vaikuttaa myös sen ikä. Vaikka kulutuspintaa olisikin reilusti jäljellä, renkaan ominaisuudet heikentyvät vuosien myötä. Muun muassa materiaalin koveneminen ja hapertuminen pidentävät pysähtymismatkaa ja heikentävät kaarreajo-ominaisuuksia. Alan ihmiset pitävät renkaan turvallisena maksimi-ikänä kuutta vuotta. Tämän jälkeen renkaat tulisi vaihtaa uusiin.

Löydä sopivin katsastusasema

Lähteet:
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Tieliikennelaki 10.8.2018/729